Verwijder het onderste, harde gedeelte van 600 gr witlofstruikjes en snijd de blaadjes in dunne reepjes (houd 12 blaadjes apart). Bak de witlofreepjes, 1 in dunne ringen gesneden ui en 2 in stukjes gesneden stengels bleekselderij circa 10 minuten in 20 gr boter. Schenk er 5 dl kippenbouillon bij. Breng de soep aan de kook en laat hem ongeveer 20 minuten zachtjes koken. Bak 125 gr in reepjes gesneden achterham in een droge koekenpan krokant. Snijd de achtergehouden blaadjes witlof in smalle reepjes en stoof ze 6 minuten in 10 gr boter en 1 el water. Pureer de soep, zeef hem en breng hem weer aan de kook. Voeg 4 el slagroom, de gestoofde witlofreepjes en de ham toe. Breng op smaak met zout en peper en 4 el fijngesneden kruiden (peterselie of bieslook).
Serveer er eventueel boerenbrood bij .
Zonder kaas | Met kaas | Met bier | Kip met pesto | Vis zonder knoflook | Rundvlees met wijn | Vegetarisch met noten en kaas | Kip zonder knoflook |